Joululaatikoiden tekoa

Kirjoitettu 12.12.2010 kirjoittanut Karhuntassu

Lanttulaatikot ja porkkanalaatikot valmiina pakastimessa odottamassa jouluna paistoon pääsyä. Uunissa koelaatikot molemmista. Nam!

Joulussa parasta on varmaankin tuoksut. Laatikot, kinkut, tortut ja piparit, glögi, kaneli… Kuola valuu kohta näppikselle…

Kuinka moni suomalainen mahtaa missata puolet joulun asioista ostamalla ruoat ja muut valmiina ja näin menettää ihanan tuoksun mikä tulee valmistusvaiheessa? Varmaan ikävän moni. Veikkaan että etenkin nuori väestö ei edes viitsi alkaa vääntämään laatikoita. Näin olen ainakin tuttavapiirissäni huomannut asian olevan.

Minä taas teen kaikki jouluruoat (lanttu-, porkkana- ja imellytetty perunalaatikko, kotikalja, kinkku, tortut ja piparit) itse. Ainoat minkä ostan itse on italiansalaatti, koska sitä menee niin vähän. Olen kyllä ennenmuinoin sitäkin tehnyt itse ja se on kyllä paljon parempaa kuin kaupan vastaava mutta kun sitä ei viitsi pieniä määriä tehdä. Äitini kanssa aikoinaan tehtiin 10 litran ämpärillinen sitä aina jouuksi kun siitä meni sitten sisaruksillekin.

Kotikaljaakin teen itse, kun kaupan kotikaljat maistuvat ihan liikaa oluelle. Kotikaljan kuuluu olla makeanpuolista ja lähes alkoholitonta (ikävä kyllä aina käymisprosessissa syntyy hitunen alkoholia mutta ei kotikaljalla itseään humalaan saa vaikka joisi koko ämpärillisen. Vatsansa sillä määrällä saa kyllä kipeäksi.

Kinkun paistan nykyään uunissa itse. Ennen olen ollut palvikinkun suuri kannattana mutta Unenkulkijan kanssa opin syömään uunissa paistettua kinkkua ja pidän siitä nykyään todella paljon. Viime viikolla kävin varaamassa kaupassa tuorekinkun meille ja varmaankin ensi viikon lopulla se sieltä haetaan.

Reilun tunnin päästä pääsee maistamaan laatikoita. Raaka ”taikina” maistui ainakin hyvältä joten uskoisin että valmiit laatikotkin ovat hyviä. En ole vielä ikinä onnistunut pilaamaan jouluruokia!

Viesti kirjoitettiin kategoriaan Normal day ja merkittiin tageilla , , , , , , , . Lisää kirjamerkkeihisi kiinteä linkki.